Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

7 vragen over afkoop kleine pensioenen

Geplaatst op: 08-11-2018, 14:21:34

De regels voor kleine pensioenen gaan veranderen. De hele kleine vervallen per 2019 en dat heeft velen wakker geschud. Dit moet u weten.

  1. Wat is er aan de hand?
    Vaker dan vroeger wisselen mensen van baan, waardoor veel mensen bij verschillende werkgevers kleine pensioenen hebben opgebouwd. Het in stand houden van zulke kleine potjes kan niet uit — de administratiekosten zijn relatief hoog — met als gevolg dat deze vaak worden afgekocht. Werknemers ontvangen hun pensioengeld vervroegd, maar krijgen later minder. Daarmee wordt de basisgedachte achter het pensioen ondergraven. Daarom wordt de wet met ingang van 2019 gewijzigd.
  2. Hoe zit het nu?
    Op dit moment is afkoop toegestaan voor pensioenen van niet meer dan € 474,11 per jaar. Het initiatief voor afkoop ligt bij de uitkerende instantie en niet bij de pensioengerechtigde. Afkopen kan pas als u twee jaar uit dienst bent en in die twee jaar niet om waardeoverdracht heeft gevraagd. Gedurende een half jaar kan afkoop dan zònder uw toestemming. Daarna kan afkoop alleen mèt uw toestemming.
  3. Wat verandert er vanaf 2019?
    Zeer kleine pensioentjes (van maximaal € 2 bruto per jaar) vervallen vanaf 2019. Ook de regels van kleine pensioenen veranderen. Kleine pensioenen — pensioenen van meer dan € 2 en minder dan € 474,11 bruto per jaar — mogen niet meer worden afgekocht maar kunnen door de pensioenuitvoerders worden samengevoegd met uw huidige pensioen. Als er na vijf jaar echter nog geen nieuwe pensioenuitvoerder is, mag afkoop alsnog mits u daarmee akkoord gaat.

LET OP: Niet alle pensioenuitvoerders zullen gebruik maken van de nieuwe regels voor automatische waardeoverdracht van kleine pensioenen (meer dan € 2 en minder dan € 474,11). Het pensioen blijft dan bij de huidige pensioenuitvoerder tenzij u zelf om waardeoverdracht vraagt.

  1. Hoe kom je erachter of er zo’n klein pensioenpotje is?
    Op mijnpensioenoverzicht.nlvindt u een overzicht van uw pensioenpotjes. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig.
  2. Valt er nog iets te doen tegen het vervallen van zeer kleine pensioentjes?
    In 2018 kunt u uw hele kleine pensioenpotje nog afkopen of overdragen. Dus als u uw minipensioen wilt behouden moet u nu actie ondernemen. Neem contact op met de pensioenuitvoerder (pensioenfonds of -verzekeraar). Vraag of uw kleine pensioen vervalt en wat de mogelijkheden zijn voor afkoop of waardeoverdracht. Afkoop en waardeoverdracht kan alleen als uw pensioenuitvoerder meewerkt. Voor overdracht moet bovendien de financiële situatie van de huidige èn de nieuwe pensioenuitvoerder voldoende zijn. De contactgegevens vindt u op mijnpensioenoverzicht.nl
  3. Wat gebeurt er bij afkoop?
    In het jaar dat pensioen wordt afgekocht, verhoogt de afkoopsom het inkomen. Daardoor moet u mogelijk belasting bijbetalen. Ook heeft het invloed op uw recht op toeslagen.
  4. En hoe zit het met ingegane pensioentjes?
    Op dit moment kunnen pensioentjes met een jaarlijkse uitkering van minder dan € 474,11 bruto per jaar zonder toestemming van de uitkeringsgerechtigde afgekocht worden binnen zes maanden na de pensioendatum die geldt voor de betreffende pensioenregeling. Onder de nieuwe regels is afkoop van dergelijke pensioentjes binnen zes maanden na de ingangsdatum alleen met toestemming mogelijk en mits de uitvoerder dat vóór de ingangsdatum heeft gemeld. Zowel nu als straks heeft de uitkeringsgerechtigde het recht om de afkoop uit te stellen tot de eerste dag van de maand na het bereiken van de AOW-leeftijd.

Meer informatie
op www.rijksoverheid.nl in de brochure ‘Nieuwe regels voor kleine pensioenen: vragen en antwoorden’
op www.afm.nl
bij uw pensioenfonds of –verzekeraar

Bron: artikel van 10 oktober 20128 op www.fiscalert.nl

Ga terug naar de vorige pagina